فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 25 (بهار 1402)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 25 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسکندر کیانی شاوندی*، محمدمهدی مرادی خلج صفحات 7-29

    با رویارویی ایران عهد قاجار با غرب و آگاهی از رشد آنان، نیاز به شناخت تمدن نوین آشکار شد. اگرچه ایرانیان به صورت مستقیم با غرب در ارتباط بودند، ولی بسیاری از این تجربه ها، از مسیرهای واسطه از جمله عثمانی و به ویژه در فضای فکری استانبول منتقل می شد. یکی از راه های شناخت غرب، تاثیرپذیری روزنامه های «اختر» و «سروش» چاپ استانبول، پیش و پس از انقلاب مشروطه با استفاده از ترجمه است. بنابراین، این سوال پیش می آید که ترجمه تحولات فکری سیاسی استانبول در این روزنامه ها، چه تاثیری در گفتمان انتقادی آنان داشته است؟ این پژوهش، بر اساس روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و دسترسی به آرشیو این روزنامه ها، سعی در پاسخ به این پرسش دارد.یافته های پژوهش نشان می دهد که روزنامه های «اختر» و «سروش»، از فضای فکری عثمانی متاثر بودند و ترجمه اخبار و مقالات سیاسی در این روزنامه ها، تاثیر عمیقی در گفتمان انتقادی آنها داشتند. به علاوه، مشخص شد که مترجمان و نویسندگان این روزنامه ها، به انتقال تجدد و تفکر انتقادی به ایران دوره قاجار کمک شایانی کردند. در نتیجه، گفتمان انتقادی با عبور از عثمانی و متاثر از آن، تجلی خاصی یافت که بیشتر منطبق با فرهنگ شرق و اسلامی ایرانی بود.

    کلیدواژگان: قاجار، تجدد، ترجمه، استانبول، روزنامه های «اختر» و «سروش»
  • سید منصور امامی میبدی* صفحات 30-52

    با توجه به جایگاه برجسته یزد در تمدن ایرانی اسلامی، پژوهش حاضر می کوشد تا مشخص کند نقش و جایگاه اقلیت های دینی یهودی در عصر پهلوی، در این فرایند تا چه اندازه بوده است؟ مهم بودن اقتصاد و تجارت در زندگی یهودیان شهرهای مسیر بازرگانی و نیز مادی گری آنان، در مسکن گزیدن ایشان در مراکز تجاری یزد و اطراف مسجد جامع کبیر یزد تاثیرگذار بوده است؛ ضمن آنکه تعصب و برخوردهای سخت ملایان (روحانیت سنتی) در حق آنها، علت فراری شدن یهودیان از منطقه ای به منطقه دیگر بوده است.با وجود این، بزرگ ترین روابط مسالمت آمیز و تعاملات ادیان، در یزد اتفاق افتاده است و آن در یک اتاقک کوچک (بقعه) است که ظاهرا مکان مقدس باستانی تاریخی می باشد؛ واقع در خیابان انقلاب یزد. پیروان هر چهار دین فعال در یزد (اسلام، زرتشت، یهودیت و مسیحی)، آن بقعه را اجر نهاده و بسته به نوع نیات درونی خود، در آن نذر و نیاز و شمع روشن می کنندو دعا خوانده، حاجت می طلبند؛ درحالی که مسیحیان در تبلیغ مسیحیت که در سایه استعمار پیر انگلیس صورت می گرفت، موفقیتی حاصل نکردند و مردم یزد گرایشی چندانی به مسیحیت پیدا نکردند.روش پژوهش، کتابخانه ای و بررسی مطالعه در اسناد و مراکز دینی اقلیت ها و مصاحبه های متعدد بوده است. به غیر از چند منبع که به صورت جزوه و یا مطالب پراکنده است، مثل کتاب اقلیت های مذهبی دوره قاجار (11751304ش) و یا کتابچه مخبری و...، مورد جامعی تالیف نشده است.

    کلیدواژگان: یهودیان، مسلمانان، تعاملات، یزد، دوره پهلوی
  • سارا نازپرور صوفیانی، محمد سپهری*، سید علیرضا واسعی صفحات 53-73

    طبقات اجتماعی، نقش عمده ای در حوزه های مختلف زندگی هر اجتماعی ایفا می کنند. چگونگی تعامل و جایگاه واقعی هر کدام می تواند به ترقی و تعالی آن جامعه کمک کند یا بر عکس، موجبات شماری از ناهنجاری ها و بی ثباتی در حوزه های فرهنگی، سیاست، اقتصاد و... را فراهم سازد. حضورطبقات اجتماعی و شاخصه های خاص آن در جوامع اسلامی، واقعیتی انکار ناپذیر است که هر چند به موجب تعالیم دینی، احدی را بر دیگری امتیازی نیست مگر به تقوا، اما همین طبقات هم به توسعه و ترقی تمدن شکوهمند اسلامی مدد رسانده و هم در برخی دوره ها جامعه را به مرز بی ثباتی و آشوب کشانده اند.  طبقات اجتماعی در هر دوره ای از تاریخ ایران وجود داشته و این نیز در دوره آل بویه نمود پیدا کرده است. نیاز آل بویه به کارمندان و تشویق آنها به کار و صنعت و بزرگداشت علما و دانشمندان و استفاده ی آنها از غلامان، سبب شد که هر شهری از طبقات مختلفی هم چون طبقه ی صنعتگران، طبقه ی کارمندان، طبقه ی تجار، طبقه ی فقها، طبقه ی سپاهیان، طبقه ی دانشمندان و طبقه ی غلامان با شاخص های خاص آن عصر شکل گیرد. بر اساس آنچه گفته شد؛ سوال محوری پژوهش حاضر آن است که طبقات اجتماعی در عصر آل بویه دارای چه ویژگی ها و شاخصه های بوده است؟ فرضیه مطرح شده آن است که طبقات اجتماعی این عصر نسبت به ادوار قبلی تغییری در ساختار پیدا نکرده ولی تمایزات جدی در رفتارهای سیاسی و اجتماعی داشته اند.پژوهش حاضر با استفاده از منابع تاریخی و به روش توصیفی-تحلیلی تبیین شده است.

    کلیدواژگان: آل بویه، خلافت عباسی، طبقات اجتماعی، تمدن اسلامی
  • احمدرضا متولی* صفحات 74-89

    اقتصاد مصر در دوره ممالیک برجی (784923ق)، بر تجارت متکی بود. موقعیت ممتاز جغرافیایی، این کشور را همچون پل ارتباطی بین شرق و غرب جهان قرار داده بود؛ اما رسیدن پرتغالی ها به هند پس از گذر از دماغه امید نیک، و به تبع آن، دستیابی مستقیم آنان به کالاهای شرقی و از بین رفتن نقش واسطه ای مصر در انتقال کالاها بین شرق و غرب، این کشور را از درآمد سرشار بازرگانی محروم ساخت و از مهم ترین علل ضعف و انحطاط اقتصاد آن شد.تحقیق حاضر که به شیوه توصیفی تحلیلی نگارش یافته، در صدد پاسخگویی به این پرسش است که کشف دماغه امید نیک و دسترسی اروپاییان به شرق از راه جدید، چه تاثیری در اقتصاد مصر عصر ممالیک گذاشت. یافته ها حاکی از آن است که دسترسی اروپاییان به کالاهای شرقی از مسیر جدید، یکی از مهم ترین عوامل بحران اقتصادی در مصر و تسریع در سقوط ممالیک بود.

    کلیدواژگان: دماغه امید نیک، ممالیک برجی، پرتغالی ها، ضعف و انحطاط اقتصادی
  • غلام شبیرنعیم*، سید رضا مهدی نژاد صفحات 90-112
    برنامه اسلامی سازی ضیاء الحق و استفاده ابزاری از گروه های افراطی در جنگ افغانستان در اواخر دهه 1980م، نقطه آغاز درگیری های سنی و شیعه در پاکستان به شمار می رود. در نتیجه این سیاست ها، فرقه گرایی افراطی در این کشور گسترش یافت و اقدامات سیاستمداران و نظامیان، وحدت سنی و شیعه را به شدت متاثر ساخت و موانع بسیاری در مسیر تحقق آن ایجاد نمود.پژوهش حاضر، با روش و رویکرد تاریخی در صدد بررسی موانع سیاسی تحقق وحدت در پاکستان است. شناخت این موانع می تواند پیروان فرق اسلامی را با اراده های سیاسی پشت صحنه و تفرقه افکنی ها آگاه ساخته و آنان را از فرقه گرایی افراطی بازداشته و به سوی وحدت سوق دهد.یافته های پژوهش نشان می دهد که موانع سیاسی متعددی در راه تحقق وحدت اسلامی وجود دارد. مهم ترین این موانع، عبارت اند از: استفاده ابزاری از مذهب برای اهداف سیاسی، هویت سازی فرقه ای،پشتیبانی مالی و نظامی از گروه های افراطی،گسترش بی رویه مدارس دینی و عدم نظارت بر آن، سوء مدیریت در مهاجران افغانی.
    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، پاکستان، موانع سیاسی، اسلامی سازی، گروه های افراطی
  • سید ظاهرشاه حسینی*، محمد الله اکبری صفحات 113-138

    از منظر نویسنده کتاب معماری اسلامی، ساخت مساجد اسلامی و اجزاء آن، مانند: محراب، منبر، گنبد و مناره، از مسیحیت سرچشمه می گیرد. وی سعی کرده با آوردن مثال هایی برای هر جزیی از عناصر مساجد، ابتدا آن را با معابد و کلیساهای یونانی رومی و مسیحی مقایسه کند و بگوید از آنجا نشیت گرفته است. هدف اصلی او در این کتاب، آن است که منشا معماری اسلامی را مسیحیت معرفی نماید. نویسنده برای رسیدن بدین مقصود، بسیاری از واقعیت های مساجد مسلمانان را نادیده گرفته است. هدف عمدی وی در این میان، برجسته ساختن عملکرد گونه های اصلی ساختمان سازی اسلامی در جامعه قرون میانی است که منجر به پدید آوردن آن بناها شده است. ازاین رو، بررسی محتوایی و ساختاری کتاب مذکور، می تواند راهگشای بعضی از ناگشوده ها در آن باشد.

    کلیدواژگان: هیلن براند، معماری اسلامی، مسجد، محراب، مقصوره، منبر، مناره، گنبد
  • سمیه نوری نژاد، فریده طالب پور * صفحات 139-172

    تجارت با سرزمین های گوناگون، از برنامه هایی بود که اکثر حاکمان ایرانی بر آن تاکید داشتند؛ اما هیچ حکومتی مانند حکومت صفوی در قرن 10ق/16م، نتوانست شکوفایی بی نظیری در تجارت با ملل مختلف ایجاد کند. از میان پادشاهان صفوی، دوره سلطنت شاه عباس اول (995 1038ق/1587 1629م)، یکی از موفق ترین دوره های تجاری است. بررسی الگوی تجارت منسوجات صفوی، از این جهت اهمیت بسیاری دارد که آن دوره طولانی، می تواند ساختارهای تجارت با جوامع بین المللی را منعکس نماید. در کانون هنری اصفهان، هنرمندان نقاش، معمار، خطاط، بافنده و فلزکار، فعالیت هنری می کردند. این کانون ها به نزدیک شدن شاخه های هنری به یکدیگر کمک نمودند و این امر، در نقاشی و پارچه بافی بیشتر ظاهر گردید؛ به طوری که برخی از نقاشان، بافنده پارچه های نفیس و ابریشمین بودند که خود طراحی می کردند. از همین رو، منسوجاتی در این دوره تهیه شده که مورد تحسین جهانیان قرار گرفته است.این پژوهش، بر اساس این سوال که «شاه عباس صفوی در تجارت و تبلیغ منسوجات سلطنتی چگونه عمل نمود؟» سامان یافته است. بنابراین، این فرض مطرح می گردد که با توجه به تحسین سیاحان از منسوجات صفوی، در دوره رنسانس اروپا و امپراطوری روسیه، تمایل فراوانی به آن منسوجات پیدا شده بود. پژوهش حاضر، از نوع تاریخی و با روش «توصیفی تحلیلی» و با استناد به منابع کتابخانه ای و تصاویر موزه ها، صورت گرفته است. داده های تاریخی گردآوری شده و سپس، ارزیابی و تجزیه و تحلیل گردیده و در نهایت، استنتاج از آن انجام شده است. محتوای بصری و عکس ها، از میان آثار تزیینی معماری و منسوجات شاخص دوره شاه عباس انتخاب شده که در متن به توصیف و تحلیل آنها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: صفویه، شاه عباس، تجارت، منسوجات
|
  • Eskandar Kiani Shavandi *, MohammadMehdi Moradi Khalaj Pages 7-29

    With the confrontation of Qajar-era Iran with the West and awareness of their growth, the need to know the new civilization became apparent. Although Iranians were in direct contact with the West, many of these experiences were transmitted through intermediary routes, including the Ottoman Empire, and especially in the intellectual atmosphere of Istanbul. One of the ways to know the West is the influence of Akhtar and Soroush newspapers in Istanbul, before and after the constitutional revolution, by using translation. Therefore, the question arises, what effect did the translation of Istanbul's intellectual-political developments in these newspapers have on their critical discourse? This research tries to answer this question based on the descriptive-analytical method based on the collection of library information and access to the archives of these newspapers. The findings of the research show that Akhtar and Soroush newspapers were influenced by the Ottoman intellectual atmosphere and the translation of political news and articles in these newspapers had a profound effect on their critical discourse. In addition, it was found that the translators and writers of these newspapers helped to transfer modernity and critical thinking to Qajar period Iran. As a result, the critical discourse, passing through the Ottoman Empire and being influenced by it, found a special manifestation that was more compatible with the Eastern and Islamic-Iranian culture.

    Keywords: Qajar, Modernity, Translation, Istanbul, Akhtar, Soroush newspapers
  • Seyed Mansour Emami Meybodi * Pages 30-52

    Considering the prominent position of Yazd in Iranian and Islamic civilization, the present study tries to determine how much was the role and position of Jewish religious minorities, especially in Yazd during the Pahlavi era, in this process. In this research, the method of descriptive-analytical work and collection of library materials and examination of documents has been done in the Pahlavi period in the context of the interaction of the people of Yazd in various commercial-economic, cultural-social, religious fields with the Jews. The importance of economy and trade in the lives of Jews, staying in the cities of the trade route, the attention of Jews to the material added value in the housing in the commercial centers of Yazd and around the Grand Mosque of Yazd has been influential. Although no news or historical analysis has been found on this issue, the prejudice and harsh treatment of the clerics against them has been the reason for the fleeing of Jews from one region to another. There have been numerous interactions and confrontations between Shia Muslim and Jewish groups in Yazd, and despite this, the largest peaceful relations and interfaith interactions have taken place in Yazd. Apart from a few sources that are in the form of pamphlets or scattered materials, such as the study of religious minorities in the Qajar period (1175-1304 A.H.) or information booklets, etc., no comprehensive material has been authored.

    Keywords: Jews, Muslims, interaction, Confrontation, Yazd, Pahlavi period
  • Sara Nazparvar Sufiani, Mohammad Sepehri *, Sayed Alireza Vasei Pages 53-73

    Social classes play a major role in different areas of every society's life. The way of interaction and the real position of each can help the progress and excellence of that society or, on the contrary, cause a number of anomalies and instability in the fields of culture, politics, economy, etc. The presence of social classes and their special characteristics in Islamic societies is an undeniable fact that although according to religious teachings, one person is not privileged over another except for piety, but these classes have helped the development and progress of the glorious Islamic civilization and in some cases Periods have brought the society to the border of instability and chaos. Social classes have existed in every period of Iran's history, and this has also been manifested in the period of Al-Buye. Al Boyeh's need for employees and encouraging them to work and craft, and honoring scholars and scientists and their use of slaves, caused that every city from different classes, such as the class of artisans, the class of employees, the class of merchants, the class of jurists, The class of soldiers, the class of scientists, and the class of slaves were formed with the specific indicators of that era. Based on what was said; The central question of the current research is what characteristics did the social classes have in the era of Al Boyeh? The proposed hypothesis is that the social classes of this era have not changed in structure compared to previous periods, but they have had serious differences in political and social behavior. The current research is explained using historical sources and descriptive-analytical method.

    Keywords: Al-Buwayh, Social Classes, Islamic Civilization
  • AhmadReza Motavalli * Pages 74-89

    Egypt's economy during the Mamluk era (923-784) was based on trade. The privileged geographical position made this country a bridge between the East and the West of the world; But the arrival of the Portuguese to India after passing through the Cape of Good Hope, and as a result, their direct access to eastern goods and the loss of Egypt's intermediary role in the transfer of goods between East and West, deprived this country of rich commercial income and It became the most important cause of the weakness and decline of its economy. The current research, which is written in a descriptive-analytical way, aims to answer the question of what effect the discovery of the Cape of Good Hope and the access of Europeans to the East through a new way had on the economy of Mamluk era Egypt. The findings indicate that the access of Europeans to eastern goods from the new route was one of the most important factors of the economic crisis in Egypt and the acceleration of the fall of the Mamluks.

    Keywords: Cape of Good Hope, Burji Mamluk, Portuguese, weakness, economic decline
  • Gholam Naeem Shabir *, Seyed Reza Mahdinjad Pages 90-112
    Zia-ul-Haq's Islamization program and instrumental use of extremist groups in the Afghanistan war in the late 1980s are the starting point of Sunni-Shia conflicts in Pakistan. As a result of these policies, extreme sectarianism spread in this country, and the actions of politicians and soldiers severely affected Sunni and Shia unity and created many obstacles in the way of its realization. The present study, with historical method and approach, aims to investigate the political obstacles to the realization of unity in Pakistan. Knowing these obstacles can make the followers of the Islamic sect aware of the political intentions behind the scenes and divisiveness and prevent them from extreme sectarianism and lead them towards unity.The findings of the research show that there are many political obstacles in the way of realizing Islamic unity. The most important of these obstacles are: using religion as a tool for political purposes, creating sectarian identities, financial and military support from extremist groups, excessive expansion of religious schools and lack of supervision, mismanagement of Afghan immigrants.
    Keywords: Islamic unity, Pakistan, political obstacles, Islamization, extremist groups
  • Seyyed Zahershah Hosseini *, Mohamad Allahakbari Pages 113-138

    From the point of view of the author of the book, imposing the concept of the origin of the construction of Islamic mosques and its components such as altar, pulpit, dome, minaret, etc. originates from Christianity. With giving examples for each part of the elements of mosques, he first tried to compare it with Greek-Roman and Christian temples and churches and say that it originated from there. His main goal in this book is to believe that the origin of Islamic architecture is Christianity, and to achieve this goal, the author has ignored many facts of Muslim mosques. His major goal is to highlight the performance of the main types of Islamic construction in the medieval society, which led to the creation of those buildings. Therefore, examining the content and structure of the mentioned book can solve some of the unsolved problems in it.

    Keywords: Helen Brand - Islamic architecture - Mosque - Mihrab - Maqsura - Pulpit - Minaret, dome
  • Somaye Noorinejad, Farideh Talebpour * Pages 139-172

    Trade with different lands was one of the programs that most Iranian rulers emphasized on. But no government, like the Safavid government in the 10th century AH/16th AD, could create a unique prosperity in trade with different nations. Among the Safavid kings, the reign of Shah Abbas I (995-1038 AH/1587-1629 AD) is one of the most successful commercial periods. Investigating the trade pattern of Safavid textiles is very important because that long period can reflect the structures of trade with international communities. Painters, architects, calligraphers, weavers, and metal workers worked in the art center of Isfahan. These centers helped to bring art branches closer to each other, and this was more apparent in painting and weaving fabric, so that some painters were weavers of exquisite and silk fabrics that they designed themselves. Therefore, textiles were prepared in this period, which have been praised by the world. This research is organized based on this question: How did Shah Abbas Safavi act in the trade and promotion of royal textiles? Therefore, it is assumed that due to the tourists' admiration for Safavid textiles, during the European Renaissance and the Russian Empire, there was a great desire for those textiles. This research has been done in a historical type and with a "descriptive-analytical" method, referring to library resources and museum images. Historical data has been collected and then evaluated and analyzed and finally conclusions have been made from it. The visual content and photos are selected from among the architectural decorative works and significant textiles of the Shah Abbas period, which are described and analyzed in the text.

    Keywords: Safavid, Shah Abbas, Trade, textiles